Perama Cave

22-04  Helaas wil het weer nog niet echt meewerken, zwaar bewolkt en harde wind dus wat doe je dan ? Precies, je gaat erop uit.

Deze keer reden we richting Dodonis liggend in een vallei bij de berg Tomaros. Deze nederzetting is onstaan in het Bronzen Tijdperk (3100-1100 BC) en was opgedragen aan Zeus (oppergod van de Griekse mythologie)

Er zijn meer dan 2500 orakel tabletten gevonden met daarop “geschreven” vragen waarop men een antwoord wilde krijgen van het orakel. Volgende stop werd “Perama Cave”.  Deze gigantische druipsteengrot is ontdekt in 1940 tijdens de 2e WO toen de dorpelingen een schuilplek zochten tegen de luchtaanvallen. Pas in 1951kwam er een amateur speleoloog kijken en wist niet wat hij zag.. De grot is zo’n 1.500.000 jaar oud en er zijn oa tanden en botten gevonden van de holenbeer die leefde in het Pleistoceen (8000VC)  Er is nu ongeveer een derde van de grot te bezichtigen ( Hij is ca 15.000 m2 )  Je krijgt een rondleiding van ongeveer 3 kwartier.

Mocht je ooit naar Epirus gaan dan is dit een Must See !  In het interieur van de grot zijn als het ware 5 kamers (grote ruimtes) te zien met maar liefst negentien (!!)  verschillende types stalactieten en stalagmieten. Adembenemend ! 

Vanavond begint voor de Grieken de Pasen. Daarom begeven we ons rond een uur of 10 s’avonds naar Parga . Als we aan komen lopen bij de kerk staan er al heel veel mensen te wachten met kaarsjes in de hand, ze vormen een lange rij waar straks de processie doorheen zal lopen. Vanuit de kerk horen we de pastoor luidkeels galmen. Het heeft wel een apart sfeertje…

Dan galmen de klokken en komen de geestelijken zingend naar buiten met versierde kruisen en sterke mannen in leger uniform dragen een baar vol met bloemen. Ik dacht altijd dat er dan een beeld van Maria werd meegedragen maar deze was leeg, ze was pleitos..   Alle mensen die langs de kant een rij vormden lopen achter het hele gebeuren aan en uiteindelijk loopt de processie weer terug naar de kerk.

Wij laten het voor wat het is en drinken er een ouzo op ! Zalig Pasen !

Laat een reactie achter